A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яськівська сільська територіальна громада
Одеська область, Одеський район

Історія села Яськи

Дата: 23.05.2019 22:44
Кількість переглядів: 3387

Село Яськи розташоване над просторами Дністровських плавнів, де багато озер річок Турунчука та Дністра.

Фото без опису

Село засноване наприкінці 18 століття, воно старше за місто Одесу на десять років. Перша згадка про село Яськи датована ще 1780 роком. Тут існувало населення Черняхівської культури. Перші поселенці села були поляки Поплавський, Хорольський,  Ясінський. Вони з Карпат по річці Дністер спускались до моря ловити рибу. Але одного разу ранні приморозки скували річку Турунчук  кригою і поселенці не змогли дістатися додому в свій рідний край. Їм довелось зимувати на нашій необжитій землі. За період зимівлі вони ловили для себе рибу. Придністровські плавні їм дуже сподобались: мальовнича природа, багато гусей, качок та інших диких тварин.

З потеплінням річка відтаяла, лід пішов з водою. Поплавський, Хорольський, Ясінський, Яськевич повернулись до себе додому. Після зустрічі з рідними розповіли, де вони були, де зимували, який багатий край на Придністров`ї. Всі дали згоду переїхати на нове місце проживання в наш край. Це був початок заснування нашого села Яськи.

Яськи- село,центр сільської ради. Розташоване за 14 кілометрів від районного центру Білявка, за 40 кілометрів від найближчої залізничної станції Вигода, за 62 кілометри від обласного центру- Одеса.

Населення села Яськи становить- 4349 чоловік. Село Яськи ділиться на кути- польщани, турбаївці, прихожани.

Соціальна сфера села складається: з двох діючих шкіл, де навчається понад 500 дітей, амбулаторії, дитячого садка, будинку культури, аптеки, двох бібліотек, Історико-краєзнавчого музею,  перукарні, майстерні по ремонту радіотехніки. В селі діє православна Олександра-Невського церква, яка була збудована у 1900 році.

В селі розвинена торгівельна мережа, яка складається  з  приватних магазинів та Яськівського споживчого товариства приміщення якого надані в оренду приватним підприємцям. Торгівельна мережа повністю забезпечує населення продовольчими та промисловими товарами. В селі побудовано дві приватні АЗС, які задовольняють потреби в паливо- мастильних матеріалах. В селі розміщена олійня. Для відпочинку молоді функціонує будинок культури та два бари.

На території села розміщена прикордонна застава враховуючи близькість кордону з Республікою Молдова.

В селі встановлені два пам`ятники героям громадянської та Великої Вітчизняної війн. У 2005 році встановлено пам`ятник воїнам-афганцям.

Перспектива розвитку більше пов`язана з розбудовою соціальної сфери села. В першу чергу це питання водопостачання  та газифікація села. Пріоритетним напрямком є створення робочих місць для молоді в діючих господарствах. Покращення екологічної ситуації.

Майбутнє не можливе без  минулого . Споконвічно жили на нашій рідній землі люди: вирощували хліб, плекали сади. Вони залишили по собі історію  в назвах вулиць, річок, озер просто окремих місцевостей. Історія прихована у всьому, що нас оточує. Варто лише уважно придивитися, прислухатися- і ви почуєте, як б`ється серце народу, як говорить навіть те, що говорити не вміє.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора