A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яськівська сільська територіальна громада
Одеська область, Одеський район

День скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні.

Дата: 22.06.2020 10:58
Кількість переглядів: 608

Фото без опису

Фото без опису

Щороку 22 червня наш народ вшановує світлу пам'ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в тій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Сьогодні в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Дату вибрано не просто так: 22 червня війська нацистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території.

Війна з Німеччиною забрала десятки мільйонів людських життів, які загинули і померли від поранень,  померлих від хвороб, загиблих унаслідок подій, засуджених до розстрілу (за донесеннями військ, лікувальних установ, військових трибуналів) і хто потрапив у полон і зник безвісти. Жертвами німецьких загарбників ставали не тільки військовики, а й ті, хто жодних загроз не становив: жінки, діти, хворі та люди літнього віку. Під час війни загинув щоп'ятий українець.

Великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація: з України до Німеччини й інших країн вивезли мільйони  мирних громадян.

Для того щоб ушанувати пам'ять усіх полеглих синів і дочок українського народу під час Другої світової війни, у 2000 році указом президента Леоніда Кучми було встановлено День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

У 2011 році Верховна Рада України затвердила обов'язкову хвилину мовчання за загиблими у війні – о 10:00 22 червня.

Кабміну також доручено 22 червня щороку забезпечувати приспущення державного прапора України з чорними стрічками на будинках і спорудах органів та установ державної влади.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора