A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яськівська сільська територіальна громада
Одеська область, Одеський район

Повідомлення для бджолярів!

Дата: 21.04.2023 11:13
Кількість переглядів: 209

 

Повідомлення для бджолярів!

Весняний облік на пасіці – наголошує Держпродспоживслужба в Одеській області

 

 

         Одеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує. З метою попередження виникнення інфекційних та інвазійних захворювань бджіл, необхідно проводити весняну ревізію пасіки.

Весняна ревізія бджолосімей також проводиться для визначення стану кожної сім’ї та підбору оптимальних методів вирішення виявлених проблем.

Весняна ревізія бджіл допомагає визначити:
- кількісні та якісні характеристики кормів;
- силу бджолосім’ї;
- стан матки та розплоду, наявність засіву;
- загальний санітарно-гігієнічний стан гнізда.

         Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 19.02.2021 №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», затверджено План породного районування бджіл, Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядок реєстрації пасіки, Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

         Згідно Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки щорічно до 15 травня проводиться весняний облік пасік, результати здійснення ветеринарно-санітарних заходів вносяться в додаток паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу.

         Під час здійснення весняної ревізії фахівець проводить клінічний огляд бджолосімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, вароатоз та акарапідоз.

         За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

         Під час проведення весняної ревізії зареєстрованих пасік проводиться клінічний огляд 10% наявних бджолосімей  від яких відбирається патологічний матеріал для проведення лабораторного дослідження на  нозематоз, акарапідоз бджіл та 1% на Європейський та Американський гнильці.

В разі виникнення питань та для надання консультативної допомоги звертатись до районної державної лікарні ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора