A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яськівська сільська територіальна громада
Одеська область, Одеський район

Міжнародний день здоров’я рослин - 12 травня

Дата: 25.04.2023 09:47
Кількість переглядів: 207

Міжнародний день здоров’я рослин - 12 травня

        Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

 

 

 

      Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження, та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.

 

Рослина – джерело повітря,  вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Від них  залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо.

 

 

За оцінкою ФАО до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине через шкідників та хвороб рослин. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі здоров'ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу.

 

           Інтегрований захист рослин - управління динамікою популяцій шкідливих і корисних організмів на основі фітосанітарних прогнозів і цілеспрямованого застосування існуючих методів захисту рослин з урахуванням охорони навколишнього середовища.

         Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько- невідчутному рівні (не перевищує економічних порогів шкідливості).

 

     Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було (карантинні організми). Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

 

 

 

       До всіх заходів щодо захисту рослин залучене  Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, спеціалісти якого  щоденно стоять на сторожі здоров’я рослин. Завдання, які вони виконують спрямовані на зниження ризиків появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, контролю за торгівлею та використанням засобів захисту рослин, нагляду за виробництвом та реалізацією насіння та садивного матеріалу, який повністю відповідає сортовим, посівним та товарним якостям, впровадженню у виробництво стійких сортів із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів, наприклад, генної інженерії або використання біопрепаратів, ентомофагів тощо.

 

 

Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!

 

 

Державний  фітосанітарний інспектор                                            Дигуляр В.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора