Фото без опису

Державна служба України з питань праці

 

 

Держпраці нагадує про основні профілактичні заходи під час роботи в умовах підвищеної температури повітря

 

У теплу пору року є можливість більше часу проводити на природі, планувати відпочинок та насолоджуватися сонячними днями на свіжому повітрі. Однак, коли температура сягає понад +30 ºС у затінку, а робочий час припадає на найспекотніший період дня, важливо організувати оптимальний режим праці та відпочинку. Це допоможе уникнути перегріву працівників, знизити ризик нещасних випадків і підтримати високу продуктивність праці.

Для створення комфортних і безпечних умов праці, Держпраці рекомендує:

1. Нормалізація мікрокліматичних умов: Використовуйте природну вентиляцію, тримайте вікна відкритими, якщо це можливо та безпечно. Використовуйте вентилятори на низьких налаштуваннях для циркуляції повітря.

2. Захист від надмірного теплового випромінювання: Обмежте перебування працівників під прямими сонячними променями, забезпечте тіньові зони на робочих місцях. Використовуйте сонцезахисні штори або жалюзі.

3. Профілактика зневоднення: Забезпечте доступ до прохолодної питної води, нагадуйте працівникам про регулярне споживання рідини. Розгляньте можливість надання ізотонічних напоїв для підтримки електролітного балансу.

4. Підтримка імунітету: Забезпечте можливість коротких перерв для відпочинку, організуйте робочий графік так, щоб працівники могли уникати найспекотніших годин дня. За можливості, перенесіть виконання важких фізичних робіт на ранкові або вечірні години.

5. Одяг та обладнання: Рекомендуйте працівникам носити легкий, дихаючий одяг з натуральних тканин. Забезпечте засоби захисту від сонця, такі як головні убори та сонцезахисні креми.

Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти здоров'я працівників і забезпечити їхню безпеку на робочому місці.

 

Більш детально про заходи, які допоможуть запобігти перегріванню на роботі за посиланням http://surl.li/usxcu

 

Фото без опису

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

 

Фото без описуДуже часто до нашого управління звертаються працівники підприємства, з якими призупинено дію трудових договорів з питанням: Чи можна з ними розірвати трудові договори за підставою визначеною пунктом 6 частини першої статті 41 КЗпП України?

 

Фото без описуТож у постійній рубриці #ЗАПИТАННЯ_ВІДПОВІДІ розповідаємо

 

Фото без описуВідповідно до пункту 6 частини першої статті 41 КЗпП України трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний у випадках неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Розірвання договору у випадках, передбачених пунктами 4 і 6 частини першої статті 41 КЗпП України, проводиться, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу (частина четверта статті 41 КЗпП України).

Порядок вивільнення працівника відповідно до пункту 6 частини першої статті 41 КЗпП України визначений частиною сьомою статті 49-2 КЗпП України.

Чинне на сьогодні законодавство не містить заборон та умов, які б регламентували особливості розірвання трудових договорів з працівниками, з якими призупинено дію трудових договорів. Відтак, працівник може звільнитись за власним бажанням або роботодавець має право з власної ініціативи звільнити працівника за іншими підставами, передбаченими КЗпП України.

Окрім того, згідно зі статтею 5 Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Тобто про заборону звільняти працівника з ініціативи роботодавця в період призупинення дії трудового договору у чинному законодавстві не йдеться.

 

Фото без опису

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

 

Як не потрапити у пастку торгівців людьми?

 

Торгівля людьми — це злочин, який не обирає людей за статевою ознакою, віком чи майновим станом. Такий злочин передбачає сексуальну, трудову експлуатацію, примусове жебрацтво, втягнення у злочинну діяльність, збройні конфлікти тощо.

 

Дуже часто злочинці пропонують, на перший погляд, привабливі пропозиції роботи, чи житла, що створює ілюзію кращого життя.

 

Щоб не потрапити на гачок торгівців людьми, варто дотримуватись правил безпеки:

будьте обачними — ніколи і нікому не передавайте документи, що посвідчують особу. Ваша ідентичність — це ваша головна цінність;

вивчайте мову країни, де плануєте працювати. Базові знання допоможуть вам контролювати ситуацію;

не діліться особистою інформацією в інтернеті. Пам'ятайте про кібербезпеку;

перевіряйте умови праці перш ніж приймати будь-яку пропозицію роботи;

завжди повідомляйте своїх близьких, родичів та партнерів про усі дані вашої поїздки: маршрут, країна, місце призначення, номер закордонного телефону, ПІП контактної особи, яка вас буде зустрічати, та інші дрібні та не менш важливі деталі вашої подорожі;

придумайте з близькими кодове слово, яке ви будете застосовувати, якщо потрапите у небезпеку;

майте при собі перелік телефонів посольств та консульських установ України за кордоном.

Будьте обачні та обережні!

 

Дивись за посиланням https://www.facebook.com/GUDERGPRACY/videos/1563961647797277

 

Фото без опису

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

 

 

Психологічний стан та психічне здоров’я під час військових дій є вкрай важливим. Багато людей переживають виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу й паніку. Психологи сформулювали корисні поради, як опанувати себе в критичних умовах, як допомогти близьким та підтримувати здоровий психічний стан в критичних умовах.

В умовах військових дій наше тіло працює на максимальній потужності. Гормони стресу, задача яких мобілізувати тіло в критичній ситуації, також мають свій “термін придатності”. Ви можете спостерігати сильні коливання настрою від тривоги, злості, приливу оптимізму до повного спустошення і виснаження. Важливо усвідомити, що це абсолютно закономірні стани, які з часом змінюють один одного. З кожним із них можна і треба працювати.

Основні ознаки перевтоми:

відчуття знесилення, неспроможність виконувати звичайні функції;

неуважність та погіршення концентрації;

погіршення пам’яті;

уповільнення процесів мислення, зменшення глибини та критичності мислення;

зниження цікавості до роботи;

підвищена дратівливість;

нервозність;

порушення сну;

перманентна сонливість;

підвищення тиску та частоти пульсу;

головний біль;

зниження апетиту;

емоційна спустошеність.

Методи боротьби з перевтомою:

Повноцінний сон, який, за даними Міністерства охорони здоров’я, має складати для дорослих - не менше 7 год на добу, для дітей та підлітків - 8–10 годин.

Обмеження інформаційного шуму. Відмовтесь від постійного оновлення стрічки новин, читайте їх за графіком, наприклад, по 15 хвилин вранці, в обід та ввечері. Довіряйте тільки перевіреним джерелам інформації.

Регулярне харчування.

Регулярне фізичне навантаження. Будь–яка регулярна фізична активність, навіть ходьба на місці чи розтяжка, додасть вам бадьорості. Прогулянка на свіжому повітрі буде кращою за тренування в приміщенні.

Наскільки це можливо, підтримуйте звичну рутину, звички, слідкуйте за особистою гігієною.

Зміна діяльності. Намагайтеся раціонально розподіляти час роботи й відпочинку, фізичну й розумову працю.

Визначення пріоритетів. Усвідомте, що ніхто не в змозі зробити все, то ж визначте 3–5 головних задач для себе не день і дозвольте собі не робити нічого додатково.

Доброзичливі взаємини з людьми, які є поруч: сім’я, робочий колектив, волонтерська спільнота

чи військові побратими. Зберігайте зв’язок, регулярно дзвоніть або пишіть своїм родичам та близьким.

Фізичний контакт. Подихайте разом, потримайте одне одного за руку. Обніміться з близькими.

Оптимізм та почуття гумору. Жартуйте, гумор завжди підтримує, навіть за жорстких життєвих обставин.

Пам’ятайте, що залишатися живим і здоровим - це вже багато.

Не призначайте дат кінця війни. Ми всі хочемо закінчення, але якщо ваші прогнози не справдяться – вам буде дуже складно емоційно, і ви будете почувати безвихідь.То ж налаштуйтесь «грати в довгу».

Згадайте, що є для вас дорогим та важливим, пригадайте, у чому сенс вашого життя. Будуйте плани на майбутнє, визначайте, що найбільш важливе для себе ви зробите, коли настане мир.

Професійна допомога. Зверніться за підтримкою до професійних психологів. Якщо у вас відсутня можливість звернутись до професіонала - попросіть про допомогу своїх родичів та близьких.

#психосоціальнапідтримка #ментальнездоровя